Losse beugel

PlaatWat is een losse beugel?

De losse beugel is een precies op maat gemaakte plastic plaat met metaaldraden. Je kunt hem zelf in- en uitdoen.

Waarvoor is een losse beugel?

De losse beugel is ervoor om je verkeerd groeiende tanden zachtjes de goede kant op te duwen.

Is de losse beugel een lastige beugel?

In het begin moet je er natuurlijk aan wennen. Je voelt de beugel een beetje duwen. Maar gelukkig doet het meestal geen pijn. ‘s Nachts blijft hij misschien eerst nog niet zitten. En je tanden gaan misschien een beetje losser zitten. Als je doorzet, gaat het later vanzelf goed.

Hoe vaak moet ik hem in?

Zo vaak mogelijk. De beugel werkt alleen maar als je hem in je mond hebt. Dus je moet de beugel vaak indoen anders helpt het niet. Maar je hoeft hem niet in als het niet kan, bijvoorbeeld met tandenpoetsen. Of als het echt veel te onhandig is, zoals bij sport. Je kunt hem het beste in het doosje bewaren als je hem niet in hebt.

Plaat2Hoe houd ik de beugel schoon?

Met een (oude) tandenborstel en tandpasta, elke keer als je je tanden poetst. Bij kalkaanslag kun je hem eerst een uurtje in de schoonmaakazijn zetten. Of een kunstgebitreiniger, dat ruikt wat lekkerder.

Er is iets kapot gegaan. Wat nu?!

Als je er geen last van hebt: gewoon dragen. En ons anders bellen voor overleg. Eventueel kun je de beugel uitlaten tot er iets aan gedaan is.

Wanneer ben ik klaar met de losse beugel?

Het hangt van veel dingen af hoe lang het duurt. Niet bij iedereen groeien de tanden precies even snel. Maar het hangt natuurlijk ook af van hoe vaak je de beugel draagt.