Aktivator

KleurtjesWat is een aktivator?

De aktivator is een plastic beugel met metalen draden eraan. Hij wordt op maat van jouw eigen gebit gemaakt. En je kunt hem zelf in- en uitdoen.

Waarvoor is een aktivator?

De aktivator zorgt ervoor dat je onderkaak harder gaat groeien en dat je boventanden beter komen te staan.

Is de aktivator een lastige beugel?

Ja, in het begin moet je er erg aan wennen. Je kunt spierpijn krijgen. En ermee praten valt eerst ook niet mee. ’s Nachts blijft hij misschien nog niet zitten. En je tanden gaan tijdelijk een beetje losser zitten. Als je doorzet, gaat het later beter.

Hoe vaak moet ik hem in?

Zo vaak mogelijk. Dan wen je er het snelst aan en heb je er na een tijdje de minste last van. En dan werkt hij natuurlijk het best. Maar je hoeft hem niet in als het niet kan, bijvoorbeeld met eten en drinken en tandenpoetsen. Of als het echt veel te onhandig is, zoals bij een spreekbeurt op school of bij sport. Je kunt hem het beste in het doosje bewaren als je hem niet in hebt.

Hoe houd ik de aktivator schoon?

Mondspoelmiddel_1200_400Met een (oude) tandenborstel en tandpasta, elke keer als je je tanden poetst. Bij kalkaanslag kun je hem eerst een uurtje in een mondwater zetten. Of een kunstgebitreiniger.

De aktivator zit los! Werkt hij nu nog wel?

De aktivator werkt het beste als hij los in je mond zit, omdat je dan je kaak goed naar voren moet houden. En daardoor groeit je kaak. Dus het kan lastig zijn als de aktivator los zit, maar het is juist goed voor de groei!

Aktivator2Er is iets kapot gegaan. Wat nu?!

Bel ons even voor overleg. Als je er geen last van hebt kun je hem gewoon dragen. Eventueel kun je de aktivator uitlaten tot er iets aan gedaan is.

Mijn kiezen passen niet meer!

Als je kaak goed naar voren komt, passen je kiezen een tijdje niet goed meer. Dat komt later gewoon weer goed.

Wanneer ben ik klaar met de aktivator?

Het hangt van veel dingen af hoe lang het duurt. Bijvoorbeeld, hoe vaak je hem draagt. En hoe hard je kaak wil groeien. En hoe hard je zelf groeit. En of je al je kiezen al gewisseld hebt. En of je nog met slotjes verder gaat.